zaterdag 2 apr. 2005
De man van de Veluwe die de BBC boos maakte

door JELLE BOONSTRA

31 MAART 2005 - HATTEM -

De BBC is furieus op Hendrik Noorderhaven (52) uit Hattem, die dagelijks ‘wederrechtelijk’ de teletekstpagina’s van de omroep op internet zet. De Hattemer zelf vindt dat hem niets te verwijten valt. Bovendien voorziet Ceefax, zoals de BBC - Teletekst heet, in een grote behoefte: gisteren nog bladerden 200.000 bezoekers via z’n site door de BBC - pagina’s.

De omroep heeft in nieuwsvoorziening een naam hoog te houden: snel en accuraat. Jaren waren de pagina’s ook in Nederland populair. Maar vijf jaar geleden kleedde de BBC ze opeens uit.

Kennis

In Nederland is op Ceefax slechts nog de programmering van BBC 1 en 2 te vinden. De Britten krijgen alle nieuws nog wel. Noorderhaven laat de pagina’s nu door een kennis in Engeland in de computer zetten. ‘Gewoon, omdat ik ze zelf graag zie’.

De BBC dreigt met gerechtelijke stappen. Ceefax is van ons. Dat mag niet straffeloos worden doorgegeven door de eerste de beste die dat wil - liet een woordvoerder van de omroep op het hoofdkantoor in London de media weten. Het is een ‘infringement of copyright’ (schending van de auteursrechten). Noorderhaven gaat z’n boekje te buiten, en zal zich moeten verantwoorden.

Thuis aan de Burgemeester van Heemstralaan haalt Noorderhaven ontspannen z’n elektronische post binnen. ‘Nee, nog niks van de BBC in het postvakje’, meldt hij minzaam. Hij vreest de rechter niet. ‘Ik verspreid de Ceefax-pagina’s namelijk niet zelf, ik verwijs er slechts naar’.

Zijn site (www.ceefax.tv) werkt als de zoekmachine Google: je kunt een paginanummer van Ceefax intoetsen en daarna surft de bezoeker op internet zelf naar de pagina’s, die op de Britse computer rouleren.

‘Ik haal het gewoon uit de lucht, het zijn ongecodeerde signalen en ik heb de BBC zelf in januari netjes gebeld dat ik het ging doen.’

Pas deze week is de ‘Ceefax-roof’ door Britse media opgepikt. Dat een Europeaan van het vasteland zich vergrijpt aan Britse signalen ligt al gevoelig. En anders is het wel dat Noorderhaven VVD-kandidaat was voor de Europese verkiezingen in 2004 - voor veel Britten helemaal vloeken in de kerk, ‘ook al ging het om een onverkiesbare 28ste plaats’.

Het doorgeven van Ceefax is een proefballonnetje. Ik verdien er niets mee.’ Het is een aanloopje voor een commercieel project. In de toekomst wil Noorderhaven teletekst-pagina’s uit heel Europa op een (betaal)-site doorgeven. ‘En ik wil nu kijken wat er gebeurt. In de praktijk loopt wetgeving sterk achter op technische ontwikkelingen.’

Onzin

‘De BBC verbiedt bijvoorbeeld het opslaan of downloaden van teletekstpagina’s. Onzin, want dan moet je meteen de TV’s uit de winkel halen. Die slaan het teletekst-carroussel ook in het geheugen op, om de pagina’s sneller weer te geven. De scheidslijnen verdwijnen. Je hebt nu ook al mediacenters in de winkel staan: deels tv, deels computer. De BBC toont nieuwspagina’s op haar internet-site. Die zijn woordelijk hetzelfde. Die mag je dus wel op de computer bekijken, maar in teletekst-opmaak zou dat verboden zijn. Dat moeten ze me maar eens uitleggen’.

Bezoekers aan z’n site komen uit de hele wereld, tot Nieuw Zeeland toe. Ceefax.tv wordt via de Hattemer zoekmachine zelfs door Britse gemeentehuizen geraadpleegd, ironisch genoeg omdat de site sneller is dan de teletekst op tv.

Ook in Nederland wordt intensief gekeken. ‘Op dit moment bij de ANWB, twee ministeries, de Dagbladunie, Interpolis en het Radboudziekenhuis’, ziet Noorderhaven aan de adressen van surfers. ‘De populairste pagina’s? Die met sport zijn onbetwist nummer één. Kennelijk kijken bezoekers in de baas z’n tijd. Om vijf uur wordt het altijd verdacht rustig.’